Konobar (treći stepen)

Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Pošto od gostiju prime narudžbe, prenose ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vode računa o tome da goste podvore što brže i što kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe i naplata usluga.

Od konobara se zahteva i obavlјanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolica pri sedanju, pomoć pri odlaganju garderobe, savetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće)

Zbog zahtevnosti posla, za konobare se traže telesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspeh u poslu važna je opšta telesna spretnost, a poželјna je i komunikativnost, lјubaznost, urednost i prijatna spolјašnost.

Konobari se zapošlјavaju relativno lako. Plate su im po pravilu kao plate drugih zaposlenih sa srednjom stručnom spremom ili veće.